Vites Kulesi

TAKİP ET

 

Taşıtlar, günlük hayatımızın vazgeçilmez parçalarından biridir. İnsanlar kolayca ulaşım sağlayabilmek için taşıtları kullanırlar. Ancak taşıtlar kullanıldıkça eskirler. Eskimeye başladıkça da arıza çıkartma olasılıkları da artar. Daha çok yüksek kilometreye sahip olan araçlarda vites kulesi arızası bulunabiliyor.

Vites Kulesinin Görevi Nedir?

Vites kulesinin görevi, sürücülerin vites değiştirmesini algılayarak şanzımana iletmesidir. Bu parça kullanıldıkça zamanla eskimeye başlayarak arıza yapar. Arıza sonucunda ise araç kullanımı zorlaşır ya da araç kullanılamaz hale gelir. Bu nedenle araç bakımlarını düzenli yaptırmak oldukça önemlidir.

Kaliteli ve uzun ömürlü vites kulesi ürünlerini buradan inceleyebilirsiniz. 0002605998 - 81326056111

Vites Kulesi Nedir?

Vites kulesi, manuel ya da otomatik araç fark etmeksizin tüm araçlarda yer alabilir. Tüm araçlarda yer alsa da çalışma prensipleri birbirlerinden farklılık gösterebilir. Örneğin 1990 model kaliteli markaya sahip bir otomobilin vites kulesi diğer araçlardan farklı çalışır.

Otomatik viteslerde vites tek bir yönde hareket sağlarken manuel vitesli araçlarda ise burçlar ve kollar aracılığıyla vites kulesi her iki yönde de hareket sağlayabilir. Vites kolunun yönü değiştiğinde yapılan bu değişiklik şanzımana aktarılır.

Bu görevi yapan önemli parçalardan bir tanesi vites kulesidir. Vites kuleleri bazen arızalar meydana getirebilir. Bu arıza vites kolunda minik boşluk olabileceği gibi vitese geçmeme gibi daha büyük sorunlar da olabilir.

Vites Kulesi Arızası Neden Olur?

Bu arıza, pek çok sürücünün önemsemeyip basit gördüğü arızalardan bir tanesidir. Daha çok manuel vitesteki otomobillerin pek çoğunun vites kulelerinde boşluk sorunu vardır. Vites kolunda meydana gelen hareketlerin iletildiği kolların bağlı olduğu burçlarda zamanla aşınma meydana gelir ve boşluk oluşur. Bu boşluk da araç kullanıldıkça artarak burcun yerinden çıkmasını sağlar. Bu durumda da vitesi kontrol etmeniz güçleşir ve yolda ilerlemek zorlaştığı için çekici çağırmanız gerekebilir.

Vites Kulesi Arızası

Vites kulesi arızası, otomatik şanzımanlı otomobillerde daha az meydana gelir. Bunun nedeni ise otomatik vitesli araçların vites kolunun manuel vitesli otomobillere nazaran daha az kullanılmasıdır. Otomatik vitesli araçlarda meydana gelen kule arızaları daha çok vites kolu konum ayarının kaçmasından dolayı yaşanır.

Konum ayarı kaçtığı zaman şanzıman aracın vitesi D konumunda iken vites kolunuz daha ileride ya da daha geride yer alabilir. Aracı böyle kullanmak da ileride daha büyük problemlerin oluşmasına zemin hazırlayacaktır. Vites kolunun ayarı iyice bozulduğunda aracınız P konumuna geçmeyerek park ederken sıkıntı yaşamanıza neden olabilir.

Vites Kulesi Arızasının Çözümü Nedir?

Otomobilinde vites kulesi arızası bulunan sürücülerin endişe etmesine gerek yoktur çünkü vites kulesi arızası çözüme kavuşturulabilecek bir arızadır. Vites kulesi arızası, arabaya ya da arızaya göre farklılık gösterebilir.

Manuel vitesli araçlarda vites kulesiyle ilgili bir sorun yaşarsanız aracınız ile uyumlu vites kulesi tamir takımıyla bu sorunu giderebilirsiniz ya da parça değiştirebilirsiniz. Otomatik vitesli araçlardaysa vites kolu konum ayarını yaptırarak sorunu kolayca çözebilirsiniz.

Uzun ömürlü tır yedek parçaları burada!